Wednesday, 30 May 2012

Mengapa Bulan Kelihatan Siang

                                                   Assalammualaikum,...


Mesti semua terkejut .... sebab Nadiah tak pernah nak beri kisah macam ni.... Asyik Tutorial Nanti Korang Bosan... Jom Terjah:.anakanda sang rembulan....dan saya menggenggam jari saya mengikut. Buku lima saya yang masih halus itu saya lihhat dan perhatikan betul-betul.

“Januari, Februari, Mac, April, Mei, Jun, Julai. Sampai Ogos, letak Ogos dekat tempat yang sama dengan Julai, lepas tu patah balik. “

“Ok”

“Ogos, September, Oktober, November, Disember. Bulan yang atas semua 31 hari, yang bawah 30 hari, kecuali bulan Februari, 28 atau 29. “

“Hmm hmm”

“La ni bulan apa dekat atas? Bulan apa 31 hari?”

“Januari, Mac, Mei, Julai, Ogos, Oktober, Disember”

Saya memerhatikan mak mengajar abang cara mengingati bilangan hari dalam kalendar. Sambil itu saya hanya mengikuti dari tepi.

Nama bulan pun saya tak tahu, bagaimana mahu ikut?

Tak mengapa, untuk seorang budak 5 tahun, nama bulan tiada signifikasi kerana belum mula bersekolah.

**

Saya menyelak-nyelak takwim di rumah tok itu. Kemudian saya membelek takwim tahun lepas.

Agak aneh, polanya tidak sama.

Jika di dalam kalendar Januari hingga Disember yang bergambar kuda setiap Sabtu dan Ahad itu bilangan hari dalam bulannya sentiasa sama, takwim sembahyang tok kadang-kadang mempunyai bilangan hari yang berbeza bagi bulan yang sama mengikut tahun.

4 helai takwim itu saya perhatikan betul-betul. Ada yang sama, ada yang tidak sama. Dari Muharram hingga ke Zulhijjah kadang-kadang berbeza bilangan hari dalam bulan yang sama setiap tahun.

Saya keliru, mengapa kalendar Islam tidak sama seperti kalenda omputih?

**

Orang lain menunggu di hadapan tv pada hari itu. Bagai sudah kebiasaan.

Saya hanya memerhatikan syiling itu dengan geram. Kerana saya tahu mak dan abah menyembunyikan sekotak besar bunga api dan mercun di atas syiling rumah supaya kami yang masih kecil tidak sampai untuk ambil.

Mak dan abah solat Maghrib, sementara kakak dan adik menunggu di hadapan televisyen.

Saya tidak menunggu, kerana saya sudah tahu. Setiap tahun sama sahaja.

Jika takwim menulis 30 hari berpuasa, kita akan berpuasa 30 hari bulan itu dan raya akan jatuh pada lusa.

Penyimpan mohor besar itu seperti ‘trademark’ setiap tahun. Tidak pernah dia mengumumkan besok raya. Hari raya akan jatuh pada lusa.

Namun saya terfikir, mengapa mesti pengumuman hari raya di buat pada hari ke 29 puasa? Jika kita berpuasa sebanyak 30 hari, mengapa tidak sahaja buat pengumuman pada hari ke 30?

***

Saya memerhatikan bulan sabit itu. Pagi itu masih gelap dan van sekolah belum sampai. Bulan sabit berada di ufuk timur pada pagi itu.

Seminggu sebelum itu, saya melihat bulan di waktu siang.

Semasa di tadika, dan di dalam lukisan tadika, malam disinonimkan dengan bulan dan bintang manakala siang pula disinonimkan dengan matahari.

Saya tahu apa yang di ajar itu tak sepenuhnya benar, kerana saya selalu sahaja nampak bulan pada waktu siang, terutamanya bulan separa.

Di tadika, dan sekolah, kita diajar supaya benda nampak ringkas.

Namun sebenarnya di dunia nyata, semuanya tidak mudah seperti disangkakan.

Hidup, tidak pernah semudah yang diceritakan.

Hidup, bukan suatu teori.

**

“Abah, anak bulan tu apa?”

Saya bertanyakan pada ayah saya tentang sesuatu yang acap kali kedengaran tibanya bulan puasa dan hari raya. Rata-rata orang bercakap tentang anak bulan.

Saya sering memerhatikan bulan di langit, ianya sentiasa nampak sama dengan fasanya.

Kadang-kadang saya mengintai dan cuba meneropong betul-betul bulan itu kalau-kalau ada bulan kecil yang baru keluar dari bulan besar itu!

Anak bulan bagi seorang kanak-kanak tadika samalah seperti anak kucing, ianya dilahirkan oleh ibunya.

Tiada pula saya pernah lihat bulan kecil di sebalik bulan besar itu.

Mereka semua salah, bulan tidak pernah melahirkan anak!

**

Saya memerhatikan bulan pada malam itu.

Entah semenjak bila saya tidak ingat, saya suka memerhatikan bulan.

Terutama bulan purnama.

Seakan-akan satu pukauan setiap kali saya melihat ke arah bulan. Satu kilauan bulat di malam pekat, satu petanda mungkin bahawasanya kita tak usah risau, walaupun tanpa cahaya mentari dalam gelita, bulan tetap di atas sana berkilau, menyempurnakan kerlipan bintang supaya jelita.

Saya memerhatikan bulan setiap kali berpeluang dan melihat kedudukannya mengikut masa dan fasa. Apakah fasa bulan ketika itu, dan di manakah bulan pada pukul 12 malam ketika itu.

Saya kira sudah 15 tahun saya melakukan perkara ini, dan saya masih melakukannya sehingga kini.

**

Akhirnya saya menyedari apakah jawapan teka teki saya selama ini. Mengapa bulan Islam tidak pernah sama, dan mengapa tarikh hari raya di umumkan pada 29 haribulan. Meskipun saya sudah faham perbezaan anak bulan berbanding istilah bulan sabit sahaja, saya masih belum tahu apakah signifikan bulan sabit baru.

Akhirnya saya tahu bahawasanya bulan Islam dikira mengikut perubahan fasa bulan, manakala kalendar Gregorian mengikut kiraan bumi mengelilingi matahari.

Untuk menentukan bulan baru di dalam Islam, kita perlu melihat anak bulan ataupun bulan sabit baru.

Anak bulan ini, yang juga dipanggil hilal boleh muncul sama ada pada terbenamnya matahari pada hari ke 29 ataupun 30 di dalam bulan Islam.

Untuk memahami perkara ini, kita perlu melihat semula rajah sains darjah 4 seperti di bawah.Masihkah anda ingat rajah fasa bulan ini?

Ianya menggambarkan bulan yang mengorbit bumi dan dari pantulan cahayanya kita melihat fasa bulan.

Bagi memahami rajah ini, perlu diingatkan matahari tidak sekecil begitu dan bulan pula tidak sedekat begitu dengan bumi. Ianya dilukis tidak mengikut skala. Hanya sebagai bantuan untuk pemahaman.

Rajah itu dilukis dengan pandangan dari atas bumi, yakni dari kutub utara.

Seperti rajah di bawah ini. Di sini ditandakan kedudukan Jepun, Malaysia, UK dan Amerika sebagai penanda relative kedudukan Negara itu jika dilihat dari kutub utara. Ini member kedudukan juga bahawa Jepun digelar Negara timur kerana berada di timur sekali dunia manakala UK dan Amerika digelar Barat kerana secara relatifnya mereka berada di barat berbanding dengan kedudukan kita.Kita sedia maklum bahawa matahari naik dari arah timur. Hal ini adalah kerana bumi berputar dari arah barat ke timur seperti rajah di bawah.Contohnya jika seseorang berada di barat seperti rajah di bawah,
Pabila dia memandang kea rah timur semasa bumi berada di kedudukannya itu, dia akan melihat pemandangan seperti ini,
Namun apabila bumi berputar dan kedudukan pemerhati berubah,Dia akan mula melihat matahari naik dari arah timur,Dari situ juga kita boleh membuat pemerhatian pabila kedudukan pemerhati berubah mengikut putaran bumi,Dari kedudukan 1 hingga 7, semasa dia berada di kedudukan 1 dan kemudian bumi berputar dan dia berada di kedudukan 2, dia akan melihat matahari muncul di arah timur dan mula bergerak ke atas. Setelah bumi berputar dan dia berada di kedudukan 5 dan kemudian 6, dia akan melihat matahari turun ke arah barat seperti rajah di bawah.Ini member persepsi bahawa walaupun matahari tidak bergerak dan bumi yang berputar pada paksinya, pemerhati akan memerhatikan matahari naik dari arah timur dan terbenam di barat.Sekarang berbalik kepada rajah sains darjah 5 kita, apa yang kita perhatikan sebenarnya bulan beredar dari arah barat ke timur bumi. Bulan beredar sama arah dengan putaran bumi, dari arah barat ke timur seperti rajah di bawah.Secara relatifnya dari kedudukan 1 hingga 8, bulan yang memantulkan cahaya matahari membuatkan kita nampak bulan muncul dengan fasanya. Ini kerana bahagian bulan yang menghadap matahari sentiasa memantulkan cahaya matahari dan bahagian bulan yang tidak menghadapap matahari akan ditelan baying-bayang. Bahagian bulan yang menghadap bumi pula akan kelihatan bergantung kepada banyak mana cahaya matahari yang dipantulkan oleh permukaannya. Ini memberikan fasa bulan seperti di bawahNamun jikalau di langit kita, bahagian hitam bulan ini tidak akan kelihatan kerana tidak bercahaya dan bahagian bulan yang gelap ini akan mengambil warna langit bumi. Hal ini samalah seperti langit kita, yang tidak mengeluarkan cahaya dan berwarna hitam. Pada malam ianya berwarna hitam, pada siangnya berwarna biru. Maka bahagian bulan yang hitam juga akan mengambil warna atmosfera bumi dan membuatkan fasa bulan kelihatan seperti di bawah,Berbalik kepada rajah bumi kita, sebenarnya melalui kedudukan bumi relative kepada kedudukan matahri, kita dapat mengagak waktu ketika itu. Contohnya pada kedudukan barat, waktu ketika itu adalah kira-kira 6 pagi, kedudukan yang menghadap matahari akan berada pada pukul 12 tengah hari menandakan matahari sedang tegak di atas kepala (waktu dipermudahkan supaya senang difikir)Berbalik kepada rajah sains kita, dari kedudukan bulan dan fasanya, kita sebenarnya dapat menentukan kedudukan bulan ketika ianya mula muncul pada langit malam.

Contohnya dari kedudukan bulan semasa ianya berada di bulan sabit seperti rajah di bawah,Kita dapati ianya berada secara relatifnya kira-kira 45 darjah dari matahari. Maka ketika bulan berada di fasa bulan sabit baru, ketika matahari mula terbenam di ufuk barat yakni pemerhati berada di posisi berikut,bulan sabit akan berada kira-kira 45 darjah dari ufuk barat.Bumi berputar dari arah barat ke timur. Ini membuatkan matahari kelihatan seperti bergerak dari arah timur ke barat pada waktu siang (naik arah timur, terbenam arah barat). Namun bulan mengorbit bumi dari arah barat ke timur. Ini menyebabkan pergerakan bulan dari arah barat ke timur seperti bertentangan dengan arah matahari dari timur ke barat. Ini member persepsi bahawa arah pergerakan bulan sentiasa bertentangan dengan arah matahari.

Ini menyebabkan kedudukan bulan yang berubah saban hari. Contohnya jika anda mencerap kedudukan bulan relative dengan kedudukan matahari pada waktu matahari terbenam dari 1 haribulan hingga ke 4 haribulan (bulan Islam), anda akan melihat bulan semakin jauh dari matahari pada waktu matahari terbenam.Ini juga menyebabkan kedudukan bulan muncul semasa matahari terbenam berubah mengikut fasanya.Anda boleh membuat pemerhatian sendiri pada waktu maghrib. Jika anda tahu fasa bulan ketika itu, pabila matahari jatuh bulan akan mula muncul di kedudukan yang tetap mengikut fasanya.

Contohnya dalam rajah berikut, pemerhati yang sedang melihat matahari terbenam akan melihat bulan muncul mengikut turutan berpandukan fasanya.Jika ianya bulan sabit baru ( kedudukan bulan 1), dia akan melihatnya kira-kira 45 darjah dari ufuk timur. Semasa bulan separa (kedudukan 2), dia akan melihat bulan berada tegak di atas kepala semasa matahari mula terbenam. Semasa bulan berada pada fasa hamper purnama baru (kedudukan 3), ianya akan berada kira-kira 45 darjah dari ufuk timur. Semasa bulan purnama pula (kedudukan 4), dia akan memerhatikan bulan naik bertentangan dengan kedudukan matahari, yakni di saat matahari terbenam di ufuk barat bulan akan naik di ufuk timur.Sudah tentulah di langit bulan akan kelihatan seperti berikut

Hal ini juga sebenarnya boleh digunakan sebagai penunjuk masa pada waktu malam. Jika pada masa dahulu tiada jam dan orang bergantung pada kedudukan matahari untuk mengetahui masa pada waktu siang, masa pada waktu malam boleh dianggarkan dengan melihat kedudukan bulan bergantung pada fasanya.

Contohnya jika matahari tegak di atas kepala pada pukul 12 tengah hari, pada waktu 12 tengah malam bulan purnama akan berada tegak di atas kepala. Jika fasa bulan ketika itu adalah bulan hamper purnama baru, pada pukul 12 tengah malam ianya adalah kira-kira 45 darjah dari ufuk barat.Jika bulan bergerak bertentangan dengan arah matahari, kita dapat mengagak bahawa jika semasa awal bulan, bulan sabit baru kelihatan di atas matahari semasa matahari terbenam, pabila bulan menghabiskan satu orbitnya mengelilingi bumi, pada penghujung bulan yakni bulan sabit lama, bulan sabit lama akan berada di bawah matahari semasa matahari jatuh.

Lintasan bulan yang melalui matahari (akibat arahnya yang bertengan dengan matahari) menandakan masuknya bulan baru dalam Islam.

Lintasan ini berlaku kira-kira pada malam ke 29 atau 30 sesuatu bulan itu.

Ini menyebabkan pentingnya kita melihat anak bulan (bulan sabit baru) pada hari ke 29 bulan Islam itu.

Dalam rajah di bawah, bulan sedang melintasi matahari dalam orbitnya. Kedudukan bulan berubah dari 1 ke 2 ke 3.Maka bergantung pada kedudukan bulan pada masa matahari terbenam hari ke 29, terdapat 3 kemungkinan bagaimana bulan kelihatan.Jika bulan berada di kedudukan 1 yakni ianya belum melintasi matahari,Jika kita memandang matahari terbenam, bulan akan berada di bawah matahari. Dan bersama dengan terbenamnya matahari ke bawah ufuk, bulan akan terbenam sama tidak kelihatan.Jika ini yang berlaku pada 29 haribulan, ini menandakan perkiraan bulan baru tidak dimulakan dan jumlah hari dalam bulan itu adalah 30 hari, yakni esoknya adalah 30 haribulan.

Jika bulan berada di kedudukan 2,Yakni sama tinggi dengan matahari, ketika matahari terbenam, ianya akan terbenam samaIni juga menyebabkan kiraan hari pada bulan itu adalah 30 hari.

Namun jika pada 29 haribulan itu bulan sudahpun berada di kedudukan 3,Pada matahari terbenam,Kita akan dapat melihat bulan sabit baru.

Jika ini terjadi, bulan baru diisytiharkan dan keesokan harinya akan di umumkan sebagai 1 haribulan.

Bulan sabit baru yang menandakan masuknya hari baru ini penting untuk dicerap dengan segera bersama terbenamnya matahari, kerana ianya akan terbenam sama dengan terbenamnya matahari.

Pada 29 haribulan Ramadan tahun ini bersamaan 29 Ogos 2011, kedudukan matahari terbenam diramalkan berada pada kira-kira 279 darjah dari utara manakala kedudukan bulan terbenam adalah pada 273 darjah dari utara. (arah barat adalah 270 darjah dari utara)

Namun kerana bulan yang baru sahaja melintasi matahari dan kedudukannya yang masih dekat di ufuk, matahari diramalkan terbenam pada pukul 7.20 malam manakala bulan pula terbenam pada 7.24 malam.Ini bermakna kita punya 4 minit untuk melihat bulan.

**

Saya masih ingat ketika kecil, saya sentiasa memerhatikan takwim untuk mengetahui masa berbuka puasa. (rujuk entri equinox)

Dan pada bulan ini juga saya mula bertanya tentang anak bulan dan seterusnya fasa bulan yang membawa minat saya kepada mencerap langit lebih mendalam.

Namun saya sebenarnya berasa sungguh kagum.

Kagum kerana pengumuman hari raya pada malam 29 haribulan Ramadhan sentiasa sama dengan apa yang tertulis di takwim.

Takwim, waktu sembahyang.

Takwim adalah perkara yang paling menakjubkan pada saya. Kerana di situ sebenarnya tertulis masa matahari naik, matahari tegak di atas kepala, matahari jatuh, cahaya kemerahan di langit malam mula kehilangan dan berbagai-bagai lagi.

Takwim dibuat menggunakan perkiraan matematik yang sangat kompleks. Perkiraan matematik kamiran, teori gravity Newton, jumlah serakan cahaya di langit, dan berbagai-bagai lagi perkiraan yang sangat kompleks.

Dan perkiraan ini sentiasa tepat, sepertimana pengumuman hari raya.

Jika pengiraan matematik yang dibuat setahun sebelum itu mengatakan bulan sabit akan kelihatan pada malam 29 Ramadan, maka pada malam 29 Ramadhan itu kita akan dapat melihat anak bulan Syawal, walaupun pengiraan dilakukan bertahun sebelum itu.

Takwim, yang tergantung tidak diselak pada dinding rumah kita melainkan pada bulan Ramadhan, adalah satu symbol. Takwim yang penuh habuk dan tidak diendahkan berbanding kalendar kuda itu adalah satu simbolik. Takwim yang kita sebagai orang kebanyakan tak endahkan melainkan tok bilal masjid.

Simbol, betapa kita menggunakan pengiraan kompleks fizik dan astronomi di dalam kehidupan harian kita.

Simbol, bertapa orang Islam sebenarnya mampu mengira, sudah mengira, sedang megira, dan mengaplikasikan matematik dalam kehidupan harian.

Simbol, bertapa kebejatan masyarakat yang mensinonimkan bahawa orang Melayu itu lemah matematik berbanding kaum lain sebenarnya satu stereotaip yang sangat salah.

Simbol, bertapa kita sebenarnya mampu melakukan matematik.

Simbol, bertapa kita sebenarnya tidak lemah.

Adakah dengan pengakhiran Ramadhan ini menandakan berakhirnya kekuatan kita melawan nafsu? Atau kita sebenarnya lemah dan alah kepada nafsu?

Selamat Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir dan Batin.

p/s: Jika malam raya anda tidak tidur, pada pukul 3 pagi kira-kira 50 darjah kea rah timur terdapatnya satu bintang terang. Ianya adalah planet Musytari. 

Terima Kasih ~!~Sila Follow...

No comments: